+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Temat: Korekcja wzroku kilka pytań

Korekcja wzroku kilka pytań

Cześć. Mam wadę (krótkowzroczność) -2.5 w jednym i drugim oku. Chciałbym ją skorygować ale mam 20 lat więc muszę poczekać jeszcze pół roku na zabieg żeby mieć 21 lat. Niby wada nie jest bardzo duża ale mi przeszkadza w codziennym życiu.
    Chciałbym się zapytać ile taki zabieg za dwoje oczu kosztuje? Chciałbym wiedzieć ile odłożyć pieniędzy.
    Czy taka korekcja skoryguje mi tą wadę? Jeśli tak to czy z dokładnością do 0 czy zostaje jakaś resztka wady?
    Jak mi radzicie? Zdecydować się na ten zabieg czy lepiej dać sobie spokój? Może być gorzej?
    Czy oczy po takim zabiegu wyglądają inaczej?

Proszę o odp ponieważ nie wiem czy zdecydować się na ten zabieg.

masz opis klinik i ceny nawet na tym forum
    prawdopodobienstwo ze do 0 to trzeba miec farta ,raczej trzeba sie nastawiac na 0,5
    samemu trzeba zdecydowac i przemyslec ,gorzej raczej byc nie powinno ,nikt ci nie powiec jak bedzie po operacji bo to niewiadoma

To ja nie wiem, czy jest sens płacić tyle kasy, jak i tak mi zostanie wada -0,5. A widzi się dobrze przy wadzie -0.5? Tzn można jeździć samochodem bez okularów i w ogóle czy dobrze się widzi?

Ja tak mam. Na jedno 0 a na drugie -0,5. Widzę lepiej od tych, co ponoć mają 0/0.
    Z tymi cząstkowymi to różnie bywa, bo na komputerze może coś wyjść na minusie bądź plusie a w rzeczywistości widzi się lepiej od innych. Problem przy tych cząstkowych pojawia się wieczorem i w nocy. Chociaż ja na razie nie narzekam, a straszyli mnie okularami.
    Równie dobrze możesz poprawić sobie wzrok jakimiś suplementami diety lub ćwiczeniami.

I te 21 lat to dolna granica. Kiedy ostatni wada uległa zmianie? Najbezpieczniej jest mieć 3-4 lata bez zmiany wady. Wtedy można mieć minimalną pewność, że po zabiegu znowu nie zaczną się problemy z widzeniem. Nie śpiesz się, bo wtedy tylko stracisz kasę jak coś nie pójdzie...

hehe zaloz sobie okulary o 0.5 slabsze od wady wtedy sie dowiesz jak bys widzial

O 0.5 słabsze od wady mam sobie założyć? Co mi to da? Przecież po zabiegu bym miał -0.5, to nie jest to samo jak bym patrzył przez szkła słabsze o 0.5 od mojej wady.
    Od 3 lat wada mi się nie zmienia i jest stabilna -2.5. Za pół roku będę miał 21 lat i jak się nie pogorszy wada przez te pół roku co mi zostało to mogę sobie robić ten zabieg?

Idź do lekarza i z nim pogadaj. Z teoretycznego punktu widzenia, to możesz, ale ostateczna decyzja należy do lekarza. Nawet jakiś okulista może doradzić. Tylko za mocno się nie podpalaj, bo jeśli dłużej zaczekasz tym większą szansę masz później na stabilne efekty operacji. A masz tylko -2,5. Ja miałam prawie -7 i wolałam zaczekać, aby później nie płakać, że oszukali mnie i wada powraca.

Ok, dzięki Lilith za pomoc. Wybieram się właśnie do okulisty, ale teraz na urlopie jest, więc muszę poczekać. Zbada mi wzrok, i odrazu się zapytam o ten zabieg, jak radzi itp. Dużo siedzę przy kompie, ale wada mi się nie pogorszyła od 3 lat. Zastanawiam się, czy po tym zabiegu i tak sobie nie popsuję z powrotem oczów, bo bardzo je przemęczam (siedzę dużo przy komputerze - taka praca)

Lilith, Ty już jesteś po zabiegu? I jak wzrok? W jakim wieku i jaką metodą robiłaś sobie zabieg?

Jestem po zabiegu. Wszystko jest w osobnym temacie. Dokładnie opisałam przebieg mojej rekonwalescencji do 6-ciu miesięcy po zabiegu. Zapraszam do lektury.
    Jak na razie jest bardzo dobrze. Z rana jak jestem zaspana, to trochę gorzej widzę. Może mam jakiś lekki astygmatyzm, ale na razie tego nie odczuwam. Widzę lepiej od innych i to się liczy

+ Odpowiedz na ten temat

Uprawnienia